Az oldal használatához, és a könyebb megértéshez, néhány alapfogalmat, és kifejezést, használati útmutatót írnék le:

 

Fogalmak

Dash: A koktélrecepteknél található dash öntetet jelent, ami egy gyors kis csuklómozdulatot jelent a pohár felett az adot üveggel. amint látjuk hogy a pohárba ment az adott hozzávaló, vissza is kapjuk a kezünket.

Splash: A splash nagyobb mennyiségű a dash-nél inkább a felöntéshez hasonlít, tetszés szerint adagolható, befolyásolhatjuk vele az italukat.

Kruszta: a Kruszta a koktélospoharaknál használt dekoratív és ízletes díszítés. Technikája hogy a koktélospoharat a talpánál fogva egy 2-3mm vastagságú vízbe, vagy adott italba mártjuk, majd kicsit megrázva az adott krusztázó anyagba (só, cukor, csokidara) nyomjuk, így 2-3mm "mélységben" perem képződik a pohár szélén.

Filmesítés: A pohárba beleöntöm a filmesítéshez szükséges italt (általában vermut) majd a pohart megdöntve, végigfolyatom az oldalán, lehetőleg a teljes felületen.

Építés: Ezt álltalában a shot-oknál szoktuk alkalmazni, de aki ismeri a hozzávalókat, az a Long Drinkekkel is meg tudja csinálni. A lényeg a rétegzés. a hozzávalókat óvatosan egymásra öntjük, fajsúlyuk szerint. Alulra kerülnek a mgasa alkoholtartalmúak, míg felülre a mags cukortartalmúak. Az építést bárkanállal a legcélszerűbb végezni, mert a csavart nyelen könyebb óvatosan lefolyatni a hozzávalókat.

Shaker: A shaker egy alapvető használati ezköz a mixerkedésben. több fajtája van, Boston, két részes, három részes, de az oldalon leírtakhoz érdemes a háromrészes legelterjedtebb shakert használni. A rázáshoz fogjuk meg a shaker alsó testét, és a hüvelykujjunkal a kupakkal szorítsuk oda a felső rész. Már rázhatjuk is. Azonban egy fontos dolgot ne feledjünk soha. A shakerbe ne rakjunk szénsavas hozzávalót, semmilyen esetben sem, ha csak nem akrunk egy kiadós fürdést a félkész italból, ugyanis a szénsav simán lerepíti a shaker felső részét, a nyakunkba borítva tartalmát. A szénsavas italokkal kizárólag felöntjük a koktélokat, még akkor is ha  receptben ez nincs külön feltüntetve.

Keverőpohár: A keverőpohár a Boston shakerhez adott üvegrész, de vehetünk külön is. Ebben csak megkeverjük a koktélokat és bárszűrővel kiszűrjük belőle.

A Jég: A jég használata elengedhetetlen egy mixer számára. Ugyanis a hűtött italok aromája kevésbé nyílik meg lehűtve, és ezzel szélesebb skálán mozgathatjuk a kevert italokat. A shakert a hozzávalók betöltése előtt mindíg rakjuk tele félig jéggel, majd jól rázzuk össze, ezzel le fog hűlni a fém a kezünkben. Ezután öntsük le róla a jégvizet a beépítet szűrővel, és csak ezután kezdjünk hozzá a hozzávalók beöntéséhez. Új koktél keverésénél mindíg cseréljük ki a jeget a Shakerben, főleg ha másik fajtát keverünk. A poharakat mindíg töltsük meg legalább félig jéggel, már a shakelés előtt, hogy a pohár jól lehüljün. egyedül a koktélospoharkból öntsük ki szűrés előt a jeget, hogy legyen helye az italnak. Ha tehetjük a kitöltés előtt még öntsük le a poharkból a jégvizet. Legtöbbször jégkockákat használunk, de a Blenderbe (turmixgép) mindíg törtjeget, vagy jégdaát tegyünk, hogy kíméljük a pengéket.

Poharak

Shot: Röviditalokat, "húzóra" készítet koktélokat kínálunk benne mint pl a B52. De kiválóan alkalmas akkor is ha nincsen mércénk. Körülbelül 5cl az űrtertalma.

Koktélospohár: a koktélozás elengedhetetlen kelléke. Y alkú talpas pohár. Űrtartalma kicsivel több a Shot pohárnál, de sokkal elegánsabb a kivitele. A pereme könnyen krusztázható és díszíthető, a magas szárra például remek spirálokat gyárthatunk. A kisebbek űrtartalma 5-7cl a nagyobbaké 12-15cl.

Old Fashioned: Vagy másnéven Whisky-s pohár. Azonban nem csak a tradicionális kiszolgálási pohara a whisky-nek hanem minden olyan ital ebben jkészül amit "on the rock's" azaz közvetlen jégre töltünk. Elegáns kispohár, űrtartalma 17-23cl.

Collins: a Long Drinkek pohara, ezért minél magasabb annál jobb. A legtöbb koktélt ebbe töltjük. Űrtartalma 23-28cl.

Highball: Szerepét tekintve azonos a Collins pohárral, csak némileg esztétikusabb mivel a felső pereme szélesebb mint az alja. Űrtartalma 23-28cl.

Hurrikán: tetszetős ívű, hasas pohár, amiben bőven van hely a sok jég és a díszítések számára. Legtöbbször az egzotikus italokat szolgáljuk fel benne. Űrtartalma 24-30cl

Borospohár: Nem igényelhet magyarázatot.

Brandy-s pohár:

Tiki pohár: Hazánkban nagyon ritka, de külföldön közkedvelt "poharak" amik többnyire a Hurrikán pohart váltják ki. Fából, fémből, kerámiából készülnek, Buddhaszobrot, Kókuszhéjat, vagy éppen egy Megskalpolt koponyát ábrázolhatnak, egzotikus és szórakoztatja a vendéget.

"Alternatív" és ajánlott alapanyagok

Vodka: A hazai boltokban a vodkafajták széles skálán mozognak. Absolute, Bols, Finlandia, Alaszka, Kalinka, Royal. Csak hogy a leggyakoribbakat említsem. Házibulikban ezek alá semmiképp se adjuk, mert még a pénztárcakímélésnek is megvannak a határai. Ha azonban kicsit jobb minőségre utazunk, próbáljunk beszerezni Smirnoff vodkát, mert tapasztalatból ez a legjobb a koktélokhoz, és a koktél ugye olyan mint az alapanyaga. Az ennél drágábbak már nem érik meg, mert laikusként nem érezzük a különbségeket.

Tequila: Itthon a bulikban leginkább tequilaként a Sierra Tequila van elterjedve. Nos azon kívül, hogy szerintem alapból kellemetlen illata van, ami a koktélból kiérződik, ráadásul a készítés során sem kellemes, a Mexikói kormány nem is ismeri el tequilaként (ami alapvető féltétele hogy valami igazi tequila legyen). ha tehetjük próbáljuk ki inkább az El Dorado tequilákat, vagy a 2007 december óta kapható El Jimador nevű tequilát. (amik a Mexikói kormány által hitelesítettek, és rendelkeznek a tequilákat igazoló NOM kóddal.) Árban pár száz forintban térnek el üvegenként a Sierrától így főleg megéri.

Rum: Itthon a legkönyebben elérhető és a legközkedveltebb márkának a Bacardi számít. Ugyan jó marketingje ellenére nem tartozik a csúcsminőségű rumok közé, de mindenképpen ajánlom a koktélok készítéshez, ugyanis ha nem vagyunk olyan ínyencek, hogy magában fogyasszuk, akkor tökéletesen megfelel a célra. Amit viszont nem javaslok semmilyen körülmények között az az Old Pascas Rum. Ezen a téren a német precizitás nem ér semmit, szernény véleményem és tapasztalataim szerint bűnrossz.

Grenadine: A Grenadine az egyik legfontosabb hozzávalók közé tartozik sok koktélnál. Ám nem mindíg beszerezhető, és van hogy a pénztárcánkat sem kíméli. Ha nem tudnánk adott időben hozzájutni (történt már bulikon velem is ilyen) akkor nyugodtan pótolhatjuk a Grenadine-t málnaszörppel is, de vigyázzunk hogy erősebb a cukorkoncentrációja így az édesítő hatása is.

Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Milyen eddig az oldal?
Klassz, nekem tetszik
Jó, kíváncsi leszek rá ha kész lesz
Elmegy
Nem tetszik