Italok Története

Ezen az oldalon a következő alapvető, és újonnan felfedezett koktélalapok keletkezésével, készítésével, fogyasztásával, és tartozékaival ismerkedhetsz meg mint a: tequila, vodka, rum, whisky, gin, cachaca, becherrovka, jagermaister, fütyülős, unicum, vilmos, bailey's, metaxa,  abszint.

A Tequila

A Tequila ősét már a Kr.e. III. évszázadban ismerték és fogyasztoták az aztékok. De igazi párlat csak akkor lett belőle, mikor a Cortesi hadjáratokat követően az európaiak rájöttek, hogy az indiánok körében előszeretettel fogyasztott mézédes "pulque" tökéletesen alkalmas a lepárlásra. Készítését azóta is szigorúan ellenőrzik, így csakis Mexibó egyes területein gyártható, Tequila néven. A kék agavet megfőzik, majd erjesztik, végül kétszer lepárolják.az így készült nyers, színtelen párlat némi vízzel való higítás után, blanco/silver Tequila néven kerül forgalomba. További érlelés és ízesítés után a már aranyszínű párlat reposado Tequila néven kerül a bárok polcaira.A Gold annyiban tér el a Silvertől hogy karamellát tartalmaz. A közhiedelmekkel ellentétben a Tequila nem "kaktuszpálinka". Egyrészt pálinka néven csakis hazánkban lehet forgalomba hozni bármit, lévén a szó hungaricumként van feljegyezve, külföldön, maximum gyömölcspárlat nevet használhatnak. A másik, hogy ugyan a kék agave hasonlít a kaktuszhoz - tüskések a levelei - de mégsem közéjük tartozik, lévén liliomféle. A növény hosszas fejlődés után, csak nyolc, tíz, esetenként tizenkét éves korában válik alkalmassá a szeszipari feldolgozásra, így a Tequila alapanyagellátása időnként akadozik, és ez némiképp magyarázatot ad a Tequila magas árára. Több minőségi tequila létezik, de hazánkban a Sierra különböző fajtái az elterjedtek, a legtöbb koktél ebből készül (habár a mexikói kormány nem ismeri el a Sierrát). Több Standardkoktélban használják a szórakozóhelyeken. A Long Island Ice Tea-ben, a Topico-ban, az Acapulco-ban, a Margarita-ban, és a közkedvelt Tequila Sunrise-ban. A hagyományos fogyasztása az, hogy a tequilát kiöntjük kis felespohárba, a kezünkre (célszerű a hüvlykujj felett) sót (Silver esetén) vagy fahéjjat (Gold esetén) szórunk, a és ugyanebbe a kezünkbe Citromot ill. narancsszeletet fogunk (előbbi a Silver, utóbbi a Gold). A másik kezünkbe kényelmesen megfogjuk a felespoharat és mehet. A sorrend: Só/fahéj Tequila Citrom/narancs. A vállalkozó kedvűek a képen látható módszert is próbálgathatják. Jó szórakozást.

 

A Vodka

Legkiemelkedőbb képviselője a Smirnoff nevű vodka aminek neve rögtön utal is a kialakulására. Vizecska, pontosabban az élet vize, ami jelen esetben az Oroszországi vagy a Lengyel területekről ered.Történelmi multját tekintve talán a legrégebbi égetett szeszesitalok közé sorolható, amit hajdanán frappáns módon nem lepárlással, hanem fagyasztással készítettek, így érték el hogy az alapanyagot jelentő cefre alkoholtartalma koncentrálódjon. Természetesen napjaink vodkái igen komoly technikai feltételek mellett, korszerű lepárlással készülnek. Minősége azonban nem elsősorban az alapanyagot jelentő gabona, hanem a többszörös szűrésben keresendő. A Vodkát hajdanán burgonyából állítoták elő, már azonban ezt azért cserélték gabonára, mert olcsóbb, és fajlagosan több alkohol állítható elő belőle. A vodka valójában a legtisztább formájáig finomítot alkohol, amit a lepárlás után faszénnel jelleg, aroma, íz, szag és szín nélkülivé tesznek. Ebből a szempontból a vodka teljesen "ízetlen" amit érzünk, az a kicsit higított színalkohol íze. A vodkák királya, a Smirnoff, nem véletlenül érdemelte ki nevét. A Smirnoff No. 21 minden cseppje 8 órán át szűrődik, észak-európai keményfából készült faszénen keresztül egy tízlépcsős folyamat során. A piacon legelterjedtebb vodkafajták a Royal vodka, Kalinka, Finlandia, Bols, Absolute. Ezek közül talán az Absolute emelkedik ki minőségben a többi közül, míg a legolcsóbbat a Royal vodka képviseli. A házibulik "mixerpultjain" inkább az utóbbival, míg a bárokban az előbbivel találkozhatunk. A vodka sok közkedvelt koktél alapjául szolgál. Ezek között legelső helyen a Screwdriver másnéven a vodkanarancs foglal helyet, de a vodka alapú a Long Island Ice Tea, a Cosmopolitan, a Kamikaze, a Black Russian, a Bloody Mary és a közkedvelt Sex On The Beach is.

 

A Rum

A bárosok számára talán ez az alapital a legkedvesebb párlatféleség, mivel a legkülönfélébb ízvilágú italokat öleli fel. Találhatunk a rum családban a vodka könnyedségére emlékeztető fehérrumokat,  fűszeres de édes, erőteljes karakterű, likőrre emlékeztető barna rumokat, vagy konyak eleganciával felruházott, érlelt fajtákat az italokban közös, hogy mind a cukornád feldolgozása közben keletkező melaszból erjesztettek. Attól függően hogy a karib térség mely szigetéről származik, hordoz bizonyos jelleget. A Kubai, Bahamai, Puerto Ricoi rumok könnyedek, míg a Jamaikai, Guyanai rumok nehéz, testes párlatok. Ez a sokféleség teszi lehetővé hogy a különböző koktélokhoz, a megfelelő ízvilágú rumot válasszuk ki, és hogy a rum alapú koktélok olyan eltérőek egymástól. A Rumot magát Kolombusz Kristófnak köszönhetjük aki a gyarmatokra vitte a második útja során beszerzett cukornádat. Így a rum első hódítása a tengerészek között indult el, bár a hagyományos tengerész rum ("navy rum") sötét színű, markáns karakterű, testes rum volt, amit a tengerészek körülbelül két és fél decis porciókban kaptak meg, bár később ezt az adagot jelentősen csökkentették. Az első koktélnak nevezhető keverék a rummal, szintén tőlük származik, mivel a skorbut elleni védelem jegyében friss zöldcitromot facsartak a rumadagba és "Grog"-nak keresztelték el. A rum érlelésének érdekessége hogy a "szellemek" is fogyasztják az italt párolás közben. Jamaikában ugyanis a rum érlelése alatti párolgást "Duppy share"-nak vagyis szellemek jussának nevezik. Ez a párolgás évesen elérte a 8-10% ot is ezért a termelést a hűvösebb, kevesebb párolgást előidéző helyekre telepítették át. A legtöbb rumfajtát, és ízvilágot felsorakoztató márka a Don Facundo Bacardi álltal alapított bacardi nevű cég hozza paicra. Az emblémán szereplő denevér a kubai őslakosok által tisztelt állat Mr Bacardi feleségének köszönhető, aki  észrevette hogy a lepárlóüzem szarufái alatt egész denevérkolóniák éldegélnek. A Rumok sokféleségét bizonyítja hogy sok ismert és kedvelt koktéloknak szolgál alapul. Ilyenek az Acapulco, a Bacardi koktél, a Cuba Libre, a Daiquiri, a Long Island Ice Tea, a Mai Tai különböző fajtái, a Mojito, a Pina Colada és a Zombie. Csak hogy az ismertebbeket említsem.

A Whisky

A Whisky-t sokszor nevezik az elegancia italának. Nos ez leginkább onnan eredhet hogy a whisky eredetileg Angliából származik, és az angolokra jellemző modort társítjuk az italukhoz is. A whisky egy gall szóból alakult ki ("usquebaugh") ami hasonlóan a vodkához, az élet vizét jelentette. A gabonapárlatból készült ital sok helyen terjedt el, és ugyan ugyanarról az italról van szó, mégis két féle képpen írják. Nagy Britannia és kanada területén Whisky-nek míg az USA-ban és írországban Whiskey néven fut. Már csak a szigetkirályság területén is több fajtája létezik ennek az aranysárga, többnyire 40%-os italnak. A skót és az Ír Whiskey emelkedik ki a legjobban a többi közül, ezek Irish és Scotch előneveket kapnak. a Whiskey-kre jellemző, hogy karakterikus ízüket nem a készítés során ynerik el hanem a minimum három évig tartó, kifinomult, hordóban való érlelésnek köszönhetik. Jellemző egyébként a palackozásukra, hogy sosem egy hordóból készül az ital ami a polcon köt ki, hanem több, különböző éltekorú anyag összekeveréséből nyeri el különleges ízkombinációját. Sajnos a fogyasztóvédelmi szabályok miatt ezek közül csak a legfiatalabbat tüntethetik fel az üvegeken, így nehéz megmondani, került-e a kezünkben lévő üvegbe a több évtizedig érlelt, kifinomult hordókból is. A legelterjedtebb skót whiskey-k melyeket előszeretettel fogyasztunk, és a koktélkészítések során is használunk, a Jonni Walker, a Ballantine's, a Black and White. az Ír fajtából leginkább a Tullamore Dew örvend hírnévnek, míg az USA-ban készültek közül a Bourbon, a Tenesse, a Jim Beam és a Jack Daniel's a kedvelt hazánkban. A Whisky-t többnyire inkább magában, jéggel érdemes fogyasztani, így kisebb az ezen alapuló koktélok listája, de néhány favorit darab itt is felfedezhető. Ilyen az Old Fashioned, a Manhattan, a New Yorker, és a The Sour. A Whisky hagyományos fogyasztása (az első képen) jéggel, old fashioned-es pohárban, Jazz vagy Blues kíséretében ajánlott.Egészségünkre.

 

A Gin

Ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgokat, akkor azt mondhatjuk, hogy a vodkához hasonlóan a gin is egyfajta gabonapárlat, csak az utóbbi borókával van ízesítve. A gin történelme is a középkorban gyökerezik, és valahol Itáliában kell az eredetét kutatnunk, ahol a XII. századi szerzetesek felfedezték az alkoholba áztatott boróka jótékony hatását. Erre a tapasztalatra építették például a pestis elleni védekezés hatásosnak hitt elixirjét, amely borókával és borpárlattal készült. A mai gin előfutára viszont németalföldi Leydeni egyetem professzora, Dr Sylvius nevéhez köthető, aki gabonapárlatot használt a boróka kivonatolásához. Hozzá kell tennünk, hogy a környéken ekkortájt már fogyasztottak ?genever? vagy ?jenever? néven eféle párlatokat. A párlatkategória nemzetközi jelentőségét viszont a britek építették fel, amikor lassanként a tizennyolcadik századtól kezdve nemzeti italukká fejlesztették, arról nem is beszélve, hogy a gyarmatokon is elterjesztették a ginfogyasztás kultúráját.A különleges alapanyagok, amelyek a gin egyedülálló ízvilágát adják a világ majd minden szegletéből hozzák a különleges, helyi aromákat: A boróka Itáliából, a mandula Spanyolországból, az angelika gyökér Németországból, a kasszia kéreg  Indokínábó, a koriander magok  Marokkóból, a kubeb bogyók  Jáváról, a paradicsom magjai  Nyugat-Afrikából, a citromhéj természetsen Spanyolországból, az édesgyökér  Kínából, míg az írisz gyökér Olaszországból kerül a lepárlóberendezésbe. A gin sok koktélnak szolgál alpul, aminek zászlóshajója a G & T azaz a gintonic, de a legeklegánsabb formáját a Martini koktélban ölti fel ( ne tévesszen meg senkit a flancos név, tulajdonképpen 1dl tiszta ginről beszélünk ami mellett elhútak egy vermutos palackot -lehetőleg zárva - csak sokkal jobban hangzik ha egy pultnál - akár baráttal/barátnével - egy Martini koktélt kérsz mint egy deci gint.) ezen kívül persze több helyen is felfedezhetjük. Ezek: Collins, Luigi, Gin Fizz, White Lady, Orange Blossom, Bronx.

 

A Cachaca

A brazilok nemzeti itala az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a "caipirinhakultusz" felvirágzásának köszönhetően. A cachaca ("kásászá") a rumok családjába sorolható, de némileg különbözik tőlük, mind ízvilágban, mind készítésében. Az alapanyag itt is a cukornád, de nem magát a növényt, hanem annak cukorban gazdag (a cukortartalom növelésének érdekében többször újrafőzött) levéből készül, de az alkoholtartalma a készítés során nem közelíti meg a tisztaszeszt(94-96%) mint a rum, így megmaradnak benne az alapanyag erőteljes jellemzői. Emiatt a markáns illat, és ízvilág miatt kedvelt alapitala lett az egzotikus koktéloknak. A cachaca régen "szociális gyógyszerként" szolgált, hiszen ezzel próbálták meg elnyomni a rabszolgatartás társadalmi következményeit. Ez az ötlet ugyan nem hozta mag a kívánt eredményt, de elérték hogy a lakók rászokjanak erre az italra. Olyannyira, hogy napjainkban a Brazilok éves cachacafogyasztása meghaladja az 1,4 milliárd litert. Emiatt emelkedett a Cacacha a futball, a karneválok, a samba, és a capoeira mellé a nemzeti szimbólumok népes sorába. A cachaca leginkább érleletlen formában kerül be európába, így né,miképp meg vagyunk fosztva az ital érdekességeitől. Az érlelés során, kifinomultabb ízvilága lesz az italnak, mivel az eddigi italok érlelésével ellentétben a cachaca-t különleges - balzsamfa vagy freijo-fa - hordókban érlelik, amitől semmi másra nem emlékeztető zamatuk lesz. Némely prémium kategóriájú üveget fonott nádköntösbe bújtatnak, ami nem csak designelemként szolgál, hanem megvédi az érzékeny italt az Uv sugárzástól is. Európán kívül - és hamarosan belül - az Ypioca, Thoquino és a Pitu nevű palackok az elterjedtek. A Cachaca nem tartozik a legismertebb italok közé, mégis sok kedvelt keverék alapanyaga, talán pont az egzotikus ízhatásuk miatt. Ilyenek a Caipirinha és különböző változatai, a Devil Inside, a Batida De Banana, és néha a Zombie-t és a Maitai koktélt is megbolondítják vele. A Cachaca önmagában is remekül fogyasztható, nagyobb társaságban, a körbejáró üveg elvét követve, frappáns szórakozás.

 

A Becherovka

A "Három Pacsirtához" címzett fogadót Josef Becher vezette 1805-ben, mikor is egy előkelő vendég, Plettenberg Mietingen gróf betoppant angol orvosával, Frobrig úrral. Az orvos és a vendéglős igen hamar összebarátkoztak, midôn kiderült, hogy közös szenvedélyük a gyógyfüvek, az aromaolajok és az alkohol keverése. A pár napos látogatás alatt sok órát töltöttek Becher kis patikájában kísérletezéssel, majd miután dr. Frobrig elhagyta a fogadót, új barátja egy gyűrött papírdarabkát talált az asztalon, amire az orvos ? az angolok jó szokása szerint nagyon visszafogottan ? a következő szavakat vetette: ?Ez egész jónak tűnik?. A vendéglős a következő két évben szinte minden szabad percét annak szentelte, hogy ezt a receptet tökéletesítse, míg végül 1807-ben elkészült az eredeti gyomorkeserű, és Josef Becher ?cseppek? formájában kezdte patikájában árulni. Így született meg a Karlovy Vari Becherovka.Az ital gyártása a gyógyfüvek pontos mérésével és keverésével kezdődik. A narancshéj, fahéj, szegfűszeg és gyömbér édes illatát árasztó keverékeket zsákokba rakva egy héten keresztül áztatják alkoholban, majd a kivonatot tölgyfa hordókba öntik, ahol vízzel, borpárlattal, cukorral és egyéb adalékokkal elegyítik. Itt további 2-3 hónap érlelés után a külön tölgyfa hordókban lévő nedűket egymással összekeverik, így érik el a folyamatosan azonos minőséget. A Becherovka huszonegy gyógynövény kivonatát tartalmazza, melyeket a legérzékenyebb gyógyszerészeti módszerekkel készítenek. Az eljárás kizárja a felhasznált gyógynövények biológiai potenciáljának csökkenését, éppen ezért a likőr kifejezetten alkalmas különböző gyomorbántalmak, emésztési rendellenességek enyhítésére, emellett pedig izgalmas és rafinált koktélok alapanyagául is szolgálhat. Ezek a legtöbb bárban már csak elvétve találhatóak meg, ám minden kísérletező kedvűnek ajánlom. A nevek: Beton, Becherovka Ocean, Amarena, Firestone, Becherovka Fizz.


A Jegermaister

 A Jegermeister telán a legkedveltebb "házibulipiák" egyike, így érdemes egy kevest foglalkoznunk a történelmével, ami viszont amilyen régre vezet vissza, annyi titok őrzi.  a vállalkozást  Wilhelm Mast alapította Wolfbüttel városkájában 1878-ban. Az ital akkor még név nélkül örvendett népszerűségének.  A máig használt receptet csak 1934-ben körmölte le Wilhelm fia Curt, és rá egy évre Jegermeister néven a boltokba is került, és még ebben az évben le is védették a különleges szarvasfejes cimkét is. Magának a címkének is külön története van. A legenda a hetedik századból származik amikor is Hubertus hercege, felesége halálát követően nekiindult az erdőnek, és a vadászat folyamán, egy fejedelmi szarvasbikára akadt, aminek aggancsai között egy keresztet vélt felfedezni. A látomás gyökerestül megváltoztatta a herceg életét, minden vagyonát a szegényeknek adományozta, majd több kolostort is alapított, és a híres gyomorkeserű feltalálása is az ő nevéhez fűződik. Szent Hubertusként azóta őt tisztelhetjük a vadászok védőszentjeként. Magáról a Jegermeister receptúrájáról csak annyit tudunk, hogy több mint 56 különféle válogatott fűszert, gyógynövényt és gyömölcsöt tartalmaz, valamint a máig családi kézben lévő vállalat titkos adalékát. Népszerűségét jelzi, hogy a gyárak futószalagjain naponta 370 ezer üveg készül belőle, és kerül európa boltjaiba.  A Jegermeister erős, tiszta, zöldes-sárga színű ital, ízén és illatán érződik a gyógyfüvek harmóniája. Alkoholtartalma amúgy magas, 35%. Sok kedvelt koktél alapja, de magában is szívesen fogyasztja az ember, lehetőleg jéghidegen, étkezés után.

A Zwack Család: A Fütyülős...

A Fütyülős termék- és márkanév eredetileg Zwack János és Béla ötlete alapján született meg az 1960-as években. De a jellegzetes, egyedi Fütyülős palack már évszázadokkal korábban megjelent Magyarországon. A Fütyülős palack őse a porciós palack volt, amelyet a Rákóczi-szabadságharc után Magyarországon állomásozó osztrák és magyar katonák használtak; ebben tárolták a napi pálinka- vagy boradagjukat. A jelenlegi palackforma a 18. század körül alakult ki és lett igazán divatos, ekkor még csak borok felszolgálására használták kocsmákban és vendéglőkben. Az üveg népszerűségét két ok segítette elő: egyrészt, mivel a palacknak alul van a súlypontja, nagyon stabil; másrészt ? és innen jött maga a Fütyülős elnevezés is ?, hogyha megfújták az akkori vékonyabb nyakú, felbontott palack száját, akkor fütyülő hangot adott ki, ami az ital mennyiségétől függően volt magas vagy mély. Ezt kihasználva, az akkori kocsmák vendégei csak belefújtak a palackba, így jelezték a kocsmárosnak, hogy szeretnének még inni.A mai Fütyülős megőrizte a múlt értékeit és hagyományait, de mivel lépést kell tartania a modern kor elvárásaival, megfiatalodott, és termékcsaláddá bővült. A megújult Fütyülős termékcsaládban a tradicionális Fütyülős Barack mellett megszületett a Fütyülős Mézes Barack, melyet zamatos akácméz tesz még selymesebbé, valamint legújabb ízként 2005 áprilisától megjelent a Fütyülős Mézes Szilva, melyet szintén tiszta akácméz és zamatos aszaltszilvakivonat tesz különlegessé. A Fütyülős pálinka újnak számít a koktélok világában (ha a whisky-t vodkát vagy a rumot tekintjük), nem beszélve a mézes változatokról, így a belőlük készült keverékek kevésbé elterjedtek, ám itt megtalálhatsz néhányat közülök, amit érdemes elkészíteni. Ilyen a Summer Bee, a Honey Bull, az FHM(Fütyülős-Henessy-Monin), a Twinpeach, és a Sex On The Peach.

 

...az Unicum...

Az Unicum mint köztudott, az eladásokat tekintve, Magyarország első számú italmárkája. Kishazánkban több mint hárommilió liter fogy belőle évente. Különlegességét nem csak kiemelkedően magas növényi alapanyagi adják, hanem a gyártástechnológia is erősíti. A legtöbb likőr egyszerűen a növényi alkotórészek alkoholos áztatásával (macerálással) történik, ám az Unicumnál a kivonatolás mellett még desztillálást is alkalmaznak, tehát az alkotórészek egy részét lepárolják, valamint - amit kevesen tudnak - az Unicum tölgyfahordós érlelést is kap. Az Unicum next az Unicum egyik ízvariánsakánt van számontartva. A gyártók a sikereken felbuzdulva - mivel az Unicum kesernyés-fanyar íze csak az idősebb generációk számára volt vonzóbb - kifejleszteték az ital egy olyan változatát, melyben a kesernyés ízek háttérbe szorulnak, és teret nyer a citrusos, grapefruitra, vagy narancsra emlékeztető íz és illathatások. Mivel a hagyományos unicumnál a Next édesebb, és citrusosabb, így kiválóan alkalmas lett a koktéloknál a felhasználásra. Egy időben az Unicum Nite is hódítani látszott, aztán valahogy mégsem került be úgy a köztudatba mint a Next. Az Unicum régebbi reklámjain hódított a Vízből kibukkanó vizes pasas aki nagyon örül az előtte himbálódzó palacknak. A reklám először 1905-ben látott napvilágot, és 30-ra vált hirhedté a Macskássy álltal készített "szerencsés flottás" elnevezésű reklámfilm is. Itt került először képbe hogy az Unicumot a tengerészettel, és a katonasággal párosítsák, aminek a végén az Unicum next mai reklámemberei Keserű Henry, Kicsi John, a Gróf és a Kapitány. Maga a kereszt embléma az Orvosi jellegére utal az italnak. Az Unicum Next ismételten az újonnan megjelent alapanyagokhoz tartozik, ám gyorsan hódít a bárokban, és a koktélok terén. Sok egyedi koktélrecept látott már napvilágot. Ilyen az Xbull, a Nexotic, az Édes hármas, és a Bonga!

 

...és a Vilmos.

 Az egyedi formaüvegbe palackozott különlegesen gyümölcsös ízű és illatú Vilmos, hibátlan minőségű körtepálinkából készül, egy különleges Svájci Williams-karakterű aroma hozzáadásával. Az eredeti svájci Williams körtepálinka alapanyaga a Genfi-tó partján, a Zürichi- és Neuchateli-tó déli partvidékén termesztett Williamine, vagy Williame néven ismert körte. A gyártás helyszíne az Alpok lábánál fekvő Martigny városa. A Williams körtepálinka sikere nem az alapanyag különlegességének, hanem, a gyártási technológiának köszönhető. A hagyományos módon erjesztetm lepárolt és finomított pálinkát a tésztaszerű masszává feldolgozott körteágyra öntik, így kapnak egy illatanyagban meglehetősen gazdag kivonatot. A jellegzetes Williams karaktert ennek a kivonatnak - mint esszenciának - apálinkához adagolásával alakítják ki. A Vilmos egyedi, össze nem téveszthető aromáját is ez a jellegzetes Williams karakter adja. Intenzív és harmónikus gyümölcsíze és illata igen kedvelt a vásárlók körében. Magában fogyasztva érvényesülnek ezek a legjobban, de előszeretettel fogyasztják long drink formájában almalével vagy vilmoskörtével felöntve. A jellegzetes palackforma, és a prémium világot sugárzó címke felismerhetővé teszi bárhol a boltok vagy a pubok polcain. 2004-ben a fogyasztói igények kielégítésére és a Vilmos sikerén felbuzdulva létrehozták a Mézes Vilmost, ami az eredeti pálinka és valódi méz hozzáadásával készül. Mivel a mézes pálinkák divatja, reneszánszát éli, így ez a termék is méltán sikeres a koktélfogyasztók körében. A következőkben található meg: Mister Saigon, Litchi Love, Red Angel, Honeymoon, Apple Dream és a Daddy Cool.

 

A Bailey's

A krémlikőrök a világ legfiatalabb italkategóriájának számítanak a szeszes italok között, mindössze néhány évtizedes multtal rendelkeznek. A "társaság krémjének" számító Bailey's verhetetlenül vezeti a likőrök eladási listáját. A világon percenként 1600 pohárnyit fogyasztanak belőle. A sikertörténet 1974-ben kezdődött, amikor a gyártás technikai feltételei lehetővé tették, hogy a palackban lévő, kizárólag természetes alapanyagok, az ír whisky, a friss tejszín, a kakaó a kávé és a vanília házasítása tartósnak bizonyuljon, a tejszín ne csapódjon ki, az összetevők ne válljanak szét. A Bailey's záloga, a minőség, és a hosszú eltarthatóság. A készítésnél felhasznált Ír Whisky minimum három évet tölt amerikai bourbonös hordókban, a tejszín a legfrisebb, különleges, mivel a háztartásokban felhasznált tejszínekhez képest kétszer magsbb a zsírtartalma. A keresett márka rendkívüli népszerűsége komoly háttéripart kíván. Írországban, több mint félszázezer tehén csak azért legel, hogy megfelelő mennyiségű tejet az ír nemzeti likőr elkészítéséhez. A tökéletességhez hozzátartozik, hogy a tejszínt maximum két óra alatt fel is használják az italhoz. A Bailey's zseniális koktélalapanyag, kávéval is ajánlható, de sok más helyen is megállja a helyét. De vigyázat, savas gyömölcsökkel, gyömülcslevekkel sose keverjük, hacsak nem valami túrós darabos koktélt akarunk viszontlátni. Három típusa van. Az Oroginal, a karamellás, és a mentás-csokoládés. A következő koktélokat keresd ha Bailey's-re vágysz: Bailey's coffee, BBC, Space Coffee, Mudslide, Chocolatini. A Bailey's alapanyaga miatt a whisky-hez hasonló módon fogyasztandó. Old Fashioned Pohárban, jéggel, és jókedvvel.

 

A Metaxa

 A Metaxát sokan görög brandynek tartják, de mind a gyártási eljárása, íze, fogyasztási javaslatai, karaktere alapján elkülönül a hagyományos brandyktől. A Metaxa külön kategória önmagában: Spyros Metaxa görög úr 1880-ban úgy gondolta, hogy hatalmas lehetőség rejlik a mintegy 5000 éves hagyományokra visszatekintő görög borkészítésben. Nemcsak jól értett a borokhoz, de kiváló üzleti érzékkel is rendelkezett. 1888-ban Piraeus-ban megalapította a Metaxa márkát. A Metaxát a mai napig a több évszázados recept alapján három Attikán termő szőlőfajtából (Savatiano, Sultania és Black Cornith) készítik. Ez egy különleges bor, amelyet lepárolnak. Az így nyert párlatot kézzel készített tölgyfahordókban érlelik 3 - 30 évig (ez a készülő Metaxa típusától függ), majd Limnos és Samos szigetéről származó koros muskotályborokkal, kevés természetes karamellel és desztillált vízzel elegyítik. Ezt a keveréket gyógynövényeken és rózsaszirmon szűrik át, majd további, legalább 6 hónapig érlelik. Palackozás előtt 48 órán keresztül -6°C-os hőmérsékleten hűtik a folyadékot, majd újra átszűrik. Az üvegen szereplő csillagok az érlelési időről árulkodnak. Pl: Metaxa 3*: Mézszínű, mazsolás, gyümölcsös aromájú fiatalos ízű ital. Érlelési ideje
legkevesebb három év. Metaxa 5* Classic:Üvegét az ókori görög építészet ihlette. Sötét mézszínű, mazsolás, enyhén gyümölcs aromájú, lágy, érett ízű ital. Érlelési ideje legkevesebb öt év. Metaxa 7* Amphora: A márka legimpozánsabb, "deluxe" képviselője, elegáns üvegét az ókori görög "Amphora"váza formája ihlette. Óarany színű, teljes, érett, enyhén vaníliás ízű ital.
Érlelési ideje legkevesebb hét év. Az ital jellemzője a különleges lágy íz, amelyet sokféle módon élvezhetünk. Fogyaszthatjuk szobahőmérsékleten vagy jéggel, magában vagy long-drink-ként (például gyömbérrel, narancslével vagy kólával). Hagyományosan azonban önmagában, szobahőmérsékleten, különösen étkezés után kellemes ital. Jéggel üdítően hat a nyári éjszakában. Hűvösebb estéken pedig meleg teában vagy kakaóban is finom. Az ital markáns, alkoholtartalma 40%. Az ütösebb koktélok kedvelt alapanyaga. Ezek a következők: Metaxa-kóla, MetaXalma, Alexander, Sherry Twist, és a Flaming Lamborghini amit az 5 legerősebb tagjaként tartanak számon.

Az Abszint

Az abszint egy rendkívül magas (50%-nál több) alkoholtartalmú ital, mely növényi kivonatokból, főleg fehér ürömből, ánizsból, édesköményből készül, de tartalmaz még citromfűt, méhfűt, izsópot és angyalgyökeret is. Színe a klorofill jelenlétének köszönhetően smaragdzöld, íze pedig kesernyés. Ebből kifolyólag vízzel hígítva és cukor hozzáadásával fogyasztják. Vízzel keverve az abszint opálos fehér-zöld színűvé válik. Ez az italban található illóolajok, főleg az ánizsolaj nagyon rossz vízoldhatóságával magyarázható, melyek a hígítás során kicsapódnak az oldatból. Ezt a színváltozást hívja a szaknyelv Louche-hatásnak. Abszintot először a svájci Couvet közelében és az ennek a szomszédságában fekvő franciaországi Pontarlier-ben készítették. Állítólag Dr. Pierre Ordinaire találta fel 1792-ben. Kezdetben orvosságként árulták, ami gyakorlatilag mindenre gyógyír volt, az epilepszián, fejfájáson és a hasgörcsön át egészen a vesekőig. Egy embert, Major Dubied-et nagyon érdekelte Dr. Ordinaire találmanya, de nem, mint gyógyszer, hanem, mint aperitif. Ezért megvásárolta állítólag Ordinaire eredeti receptjét a Henriod testvérektől a 19. század elején és el is kezdte a sorozatgyártását.Az abszint fokozatosan eléggé rosszhírűvé vált. Fokozott fogyasztása esetén egy tünetegyüttes lépett fel, melyet röviden abszintizmusnak neveztek. Fő tünetek a függőségen felül nagyfokú ingerlékenység és hallucinációk voltak. A csepp a pohárba Franciaországban egy alkoholista esete volt, aki 1905-ben 2 üveg abszint elfogyasztása után lemészárolta az egész családját. Ennek hatására 1916-ban Franciaországban, 1930-ra pedig már majdnem egész Europában betiltották és az Unio csak 1991-től engedélyezte újra az abszint gyártását. Az abszint fogyasztása: Egy kanálra tegyünk egy vagy két darab kockacukrot, tartsuk a pohár fölé, és öntsük le abszinttal. Miután a cukor felszívta a folyadékot, gyújtsuk meg és várjunk, míg egy kicsit karamellizálódik. Ezután öntsük le a cukrot vízzel és keverjük el. Álltalában magában fogyasztják, de néhány elvetemült koktélban fellelhető, bár nagyon kis mennyiségben. ilyen a Zöld Tündér, a Sazerac, a Margarita Abszint, és a Bikaszint (vigyázat ez nagyon durva).

 

Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Milyen eddig az oldal?
Klassz, nekem tetszik
Jó, kíváncsi leszek rá ha kész lesz
Elmegy
Nem tetszik